Workshop: Yoast SEO Plugin

WordPress plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van jouw WordPress website verder uitbreiden. Omdat elke WordPress gebruiker andere behoeftes en wensen heeft, zijn deze functionaliteiten niet in de kern van WordPress inbegrepen. De belangrijkste plugins hebben wij reeds in jouw WordPress omgeving geïnstalleerd. Hier hoef je verder niets mee te doen. Een plugin die wij echter altijd aanraden en waar je wel zelf actief mee te werk moet gaan is Yoast SEO. Hieronder volgt een uitleg over deze plugin en hoe je deze succesvol toepast.

Wat is Yoast SEO?

Yoast SEO is een plugin die je helpt bij de SEO-optimalisatie, ofwel de vindbaarheid van de website en de leesbaarheid van de teksten. Deze plugin geeft per pagina of bericht tips over het optimaliseren van de tekst, de meta-omschrijving, de titel, afbeeldingen, etc.

Groen, oranje en rood

Yoast SEO werkt met drie kleuren om aan te geven hoe de website scoort op vindbaarheid en leesbaarheid. Aan de rechterkant van de pagina wordt de algemene score voor leesbaarheid en SEO weergegeven. Onderaan de pagina kun je vervolgens per onderdeel van het bericht of de pagina bekijken wat wel en wat niet goed scoort.
Een groen lampje betekent dat het bericht/de pagina goed scoort. Een oranje lampje betekent dat het bericht/de pagina redelijk scoort maar er nog verbetering mogelijk is. Een rood lampje betekent dat het bericht/de pagina slecht scoort en je dringend aanpassingen moet uitvoeren.

Leesbaarheid

Leesbaarheid gaat over hoe prettig de tekst in het bericht of op de pagina wordt ervaren om te lezen. Met andere woorden: voelen gebruikers zich aangetrokken tot deze tekst en willen zij graag verder lezen? Leesbaarheid staat los van vindbaarheid. Het is dan ook voornamelijk een subjectieve norm en het wel of niet uitvoeren van de Yoast SEO tips heeft geen invloed op de vindbaarheid van je website.
Yoast SEO geeft enkele tips die je kunt hanteren om de leesbaarheid van de tekst te verbeteren. Het gaat daarbij om suggesties, geen verplichtingen. Kijk vooral ook hoe deze suggesties zich uitwerken op de tekst en of dit in lijn is met je eigen schrijfstijl en smaak. Leesbaarheid is belangrijk, maar belangrijker is het dat de tekst persoonlijk overkomt en past bij jou en jouw bedrijf.

SEO

SEO gaat over hoe Google jouw website indexeert en de pagina of het bericht vindbaar maakt voor Google gebruikers. Om zoveel mogelijk verkeer naar je website te leiden is het belangrijk dat Yoast SEO minimaal oranje maar het liefst groen kleurt.
Om SEO tips te activeren is het belangrijk om een trefwoord in te voeren in de plugin onderaan de pagina. Het trefwoord geeft in 1 of 2 woorden aan waar de pagina/het bericht over gaat. Aan de hand van dit trefwoord genereert Yoast SEO vervolgens tips om de vindbaarheid te verbeteren.

Kanttekeningen bij Yoast SEO

De Yoast SEO plugin gaat voor sommige pagina’s en berichten gemakkelijker op dan voor andere. Zo is een richtlijn voor een goede vindbaarheid dat teksten minimaal 300 woorden moeten bevatten. Op een informatieve pagina op de website is dit doorgaans geen probleem, maar op een contactpagina is dit haast onmogelijk. Neem de tips dan ook niet altijd 1 op 1 over, maar sta zelf stil bij het nut van en de mogelijkheden tot verbetering.
Iedere website is anders en heeft een ander karakter. Yoast SEO geeft standaard richtlijnen voor iedere website, maar het persoonlijke karakter van jouw website staat te allen tijde voorop.

Contact

contact@anotherconcept.nl
0481 74 50 96

Bezoekadres

Celsiusweg 18G
6662PX, Elst