Asterisk Another Concept

3 februari, 2020

Wat besteed je uit en wat niet?

Blog door

Maike Salakory

Heb jij wel eens taken op je planning staan die je het liefst zo ver mogelijk uitstelt? Of merk je dat je constant met verschillende projecten bezig bent en hierdoor het overzicht kwijtraakt? Soms kan het een goed idee zijn om die taken, projecten of werkzaamheden uit te besteden aan iemand anders. Soms zijn dat je collega’s, soms is het een extern bedrijf. Maar wat is het juiste moment om die keuze te maken?

We zijn het er allemaal over eens dat geld een belangrijke factor is in het wel of niet uitbesteden van werkzaamheden. Maar het financiële aspect is lang niet alles. Soms spelen er andere dingen waardoor uitbesteden een beter idee is dan zelf uitvoeren.

Redenen om taken of werkzaamheden uit te besteden

  • Je kunt het niet. Dingen die je niet kunt, kun je het beste uit handen geven aan een professional. Natuurlijk kun je alles leren, maar om tijd te besparen is uitbesteden vaak de voordeligste weg.
  • Je hebt geen tijd. Over tijd gesproken; tijd is ook geld. Als je merk dat een taak jou structureel teveel tijd kost, waardoor je niet aan andere (belangrijkere) zaken toekomt, kun je die taak beter uitbesteden.
  • Je vindt het niet leuk. Niet alle facetten van je bedrijf zijn even leuk. De een bloeit op van een middagje administratie, de ander beantwoordt liever vragen van klanten. Taken die minder leuk zijn vergen vaak veel meer energie van ons dan taken die we wel leuk vinden. Daarom is het helemaal geen gek idee als jij alle mindere taken uitbesteed aan iemand die er wel blij van wordt.
  • Je prioriteiten liggen ergens anders. Soms kun je nog zoveel tijd en zin hebben, maar als een taak niets bijdraagt aan het doel of project waar je momenteel aan werkt, kun je die taak beter afstaan. Het leidt alleen maar af.

Ruimte voor groei

Door sommige taken af te staan, maak je ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. En dit biedt uiteindelijk ruimte voor je bedrijf om te groeien. Durf dus gerust nee te zeggen tegen taken!