wat is smarketing?

Sales en marketing, oftewel smarketing

Blog door Maike Salakory

Wordt blij van content die raakt

Sales en marketing worden vaak los van elkaar gezien en gaan vaak ook zo te werk. Zeker in grotere bedrijven, waar sales- en marketingspecialisten niet bij elkaar in een ruimte werken, ontstaat er hierdoor vaak een grote kloof tussen de marketing en sales afdeling. En dat terwijl deze afdelingen juist ontzettend veel overlap met elkaar hebben. Beide afdelingen zijn namelijk verantwoordelijk voor de groei van het bedrijf. Daarom hebben wij een beter idee: Een “smarketing” afdeling!

Wat is smarketing?

Smarketing betekent dat je sales en marketing team samenwerken, een gemeenschappelijk doel hebben en hun neuzen als het ware dezelfde richting op wijzen. Als je hier iets verder over nadenkt is dit ook helemaal niet zo gek. Want zowel sales als marketing is verantwoordelijk voor leads. Marketing heeft daarbij de taak om nieuwe leads te verzamelen en te nurturen, terwijl sales van deze leads uiteindelijk klanten maakt. Als marketing niet genoeg leads verzamelt, kan sales haar werk niet goed uitvoeren. Andersom geldt dat wanneer sales de nieuwe leads niet goed of niet voldoende opvolgt, veel werk van marketing verloren gaat.

Hoe breng je smarketing in de praktijk?

Bestaat jouw bedrijf uit een sales en marketing afdeling en sta je ervoor open om hier een smarketing afdeling van te maken? Dat is makkelijker dan je denkt! Smarketing bereik je wanneer het sales en marketing team gemeenschappelijke, meetbare doelen opstellen. Denk bijvoorbeeld aan het binnenhalen van 10 leads per maand, waarvan er minimaal 5 worden opgevolgd. Dit is een doelstelling waar zowel sales en marketing bij betrokken zijn. Hierdoor ontstaat er ook gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het behalen van dit doel. En als beide teams hier hun verantwoording voor nemen ontstaat er al heel snel een functionerende smarketing afdeling.

Naast het gezamenlijk opstellen van smarketing doelen is het ook belangrijk dat beide teams deze doelen maandelijks evalueren. Waar liggen kansen voor verbetering en hoe kunnen die weer samen worden opgepakt?

Lees meer berichten

Contact

contact@anotherconcept.nl
0481 74 50 96

Bezoekadres

Celsiusweg 18G
6662PX, Elst