Asterisk Another Concept

7 februari, 2019

De kracht van influencers

Blog door

Max

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord en misschien volg jij er zelf ook een: Influencers. Maar wat zijn influencers precies en waar moet je op letten als je influencers wilt inzetten binnen je marketing?

Wat zijn influencers

Influencers zijn actief op social media en hebben veel volgers omdat ze consumenten inspireren, vaak op een bepaald gebied (denk aan: reizen, mode, interieur, dieren, kunst, eten of sporten). Influencers publiceren over het algemeen verschillende soorten content, vaak met een product of dienst daarin verwerkt. Daardoor oefenen zij veel invloed uit op de consument via de marketingkanalen waarop deze influencers actief zijn.

Overeenkomst tussen bedrijf en influencer

Het is belangrijk dat je verder kijkt dan alleen de volgers van de influencer. Het maken van een goede match is nog altijd de eerste stap en heel belangrijk. Jouw doelstelling moet natuurlijk overeenkomen met de werkwijze en doelgroep van de influencer. Je wilt uiteindelijk gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wees dus kritisch en selecteer alleen influencers die goed passen bij jouw imago.

Doelgroepen bereiken

Door de kracht van influencers in te zetten, kan je een specifieke doelgroep bereiken. Elke influencer heeft zijn eigen specialiteit. Van kunstenaars tot aan voetballers. Hierdoor weet je dus dat de volgers van deze influencers ook geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen, en kun je heel specifiek je customer persona’s bereiken.

Betrouwbaarheid

Omdat influencers een sterke band hebben met hun volgers kunnen ze makkelijk online zichtbaarheid creëren voor een product of dienst. Door de sterke band komt de content van influencers krachtiger en betrouwbaarder over op hun volgers dan de content die direct vanuit een bedrijf komt. Vervolgens kunnen ze volgers aanzetten tot het verrichten van acties (meestal producten kopen) of geven ze volgers advies over de producten.

Conclusie

Influencer marketing is een relatief nieuwe manier van marketing. Deze vorm van marketing is toepasbaar in bijna iedere branche, maar is voornamelijk interessant voor bedrijven waar afnemers gemakkelijk beïnvloedbaar zijn. B2B klanten zijn vaak minder beïnvloedbaar in vergelijking met B2C klanten. Voornamelijk het bereik en de betrouwbaarheid van de influencers maakt het interessant om eens onderzoek te doen of influencers wat voor jou kunnen betekenen.