Asterisk Another Concept

17 oktober, 2017

Op welk tijdstip moet ik mijn Facebook bericht plaatsen?

Blog door

Maike Salakory

Wanneer je een bericht op Facebook wilt plaatsen kan het geen kwaad om rekening te houden met het tijdstip waarop je dit doet. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken en zo veel mogelijk reactie op je post uit te lokken moeten er namelijk wel genoeg mensen op dat moment aanwezig zijn op Facebook.

Er bestaat geen standaard tijdstip waarop berichten doorgaans het best presteren. Gelukkig maar, want dat zou betekenen dat alle bedrijven en merken op hetzelfde moment posten. Dat leidt tot een enorme informatie-overvloed waarin het moeilijk is om nog op te vallen. Hier heb je dus gelukkig geen last van, maar dat betekent wel dat je als merk of bedrijf op zoek moet gaan naar een tijdstip dat voor jou en jouw klanten het beste werkt. En dat doe je als volgt:

Proberen is leren

Als je geen idee hebt waar je moet beginnen kun je het beste spelen met verschillende tijdstippen. Verspreid je berichten bijvoorbeeld over zondag avond, maandag ochtend en vrijdagmiddag en kijk of het aantal likes, reacties, kliks, etc. verschilt! Om betrouwbare vergelijkingen te kunnen maken kun je dit principe het beste een aantal weken achter elkaar herhalen. Na een tijdje heb je genoeg gegevens verzameld om één of meerdere tijdstippen te kiezen die je in de toekomst hanteert. Ga daarbij niet op zoek naar een specifiek tijdstip (bijvoorbeeld 16.14 uur), maar naar een tijdvenster (bijvoorbeeld tussen 16 uur en 17 uur).

Tijd hebben of tijd willen maken

Uit ervaring weet ik dat er bij het zoeken naar het juiste tijdstip vaak gedacht wordt in “Wanneer kijken mijn klanten op Facebook?”. Maar wat nou als ik je vertel dat je beter kunt kijken naar wanneer jouw klanten open staan voor jouw boodschap! Omdat we tegenwoordig bijna allemaal constant een smartphone op zak hebben, is Facebook een stuk toegankelijker geworden. Hierdoor kijken over de dag verdeeld meerdere keren op Facebook. Jouw klanten dus ook. Maar dat betekent niet dat jouw klanten ook altijd evenveel aandacht voor jouw bericht hebben. Hier twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Mensen gaan vaker in het weekend dan doordeweeks uiteten. Wanneer bereik je als restaurant-eigenaar jouw klanten dan het beste? Waarschijnlijk niet op zondag avond of maandag ochtend. De kans bestaat dat ze net pas zijn wezen uiteten of op maandag nog helemaal niet bezig zijn met hun weekendplannen. Eten is bovendien vaak een gevoelskwestie. En hoe dichter bij het weekend mensen komen, des te vrolijker ze zijn en des te meer ze open staan voor leuke plannen in het weekend. Plaats je berichten dus op woensdag t/m zaterdag om meer reserveringen binnen te slepen!

Voorbeeld 2

Je werkt voor een marketing tijdschrift en bent verantwoordelijk voor het schrijven en plaatsen van interessante blogs voor werknemers in de it-branche. Je doelgroep kan jouw informatie dus waarschijnlijk goed gebruiken tijdens het werk. Wanneer plaats je jouw blog dan? Het weekend valt al snel af, want dan is niemand bezig met werk gerelateerde tips of hebben ze misschien niet eens toegang tot de informatie uit jouw tijdschrift. Blijven 5 werkdagen over. De kans is groot dat werknemers aan het begin van de week gemotiveerder zijn om nieuwe dingen te leren dan aan het einde van de week. Maandagochtend, daarentegen, wil iedereen nog even rustig opstarten met een kopje koffie. Jouw blogs worden dus waarschijnlijk het beste gelezen tussen maandag middag en woensdag avond.

Verplaats je dus in de positie van je klant om een gunstig tijdstip voor het plaatsen van berichten te bepalen.

Lees onze blog: een professionele facebook pagina in 5 stappen