Asterisk Another Concept

29 september, 2017

Doelgroep bepalen: Hoe doe je dat?

Blog door

Maike Salakory

Voordat je jouw product en/of dienst succesvol aan de man kunt brengen en hier misschien zelfs mee wilt adverteren zul je eerst moeten weten voor wie je dit eigenlijk doet. Met andere woorden: Wat is je doelgroep? Als je dit niet doet is de kans groot dat er veel tijd en moeite verloren gaat omdat je niet de gewenste resultaten boekt. Het bepalen van de juiste doelgroep is niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig bestaan er wel een aantal manieren om dit gemakkelijker te maken!

1. Lokaal, nationaal of internationaal

Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar denk er zelf maar eens goed bij na. Hoe ver reikt jouw bedrijf eigenlijk? En hoe groot is de kans dat je in de toekomst de wereldwijde markt op wilt? Op het eerste moment denk je misschien dat een bredere doelgroep ook meer oplevert, maar dat kan behoorlijk tegenvallen. Want hoe ga je om met toenemende concurrentie, toenemende advertentiekosten en basale zaken als verzendkosten? En weet je wel of jouw product en/of dienst aanslaat in een ander gebied, land of continent? Voordat je begint aan, bijvoorbeeld, een nieuwe website of een advertentiecampagne is het belangrijk om vast te stellen voor wie je dit doet. Hierdoor kun je jouw budget veel gerichter inzetten en meer rendement behalen. Dit geldt overigens ook voor je online vindbaarheid. Je hebt immers niets aan internationale vindbaarheid als je klanten alleen lokaal zijn.

2. Google Analytics

Vaak is het moeilijk om bij het opstarten van je bedrijf of het lanceren van je nieuwe website direct je doelgroep te bepalen. Meestal heb je wel een vaag idee (bijvoorbeeld: Mannen en vrouwen, tussen 30 en 60 jaar, uit Nederland). Maar je doelgroep kan vaak een stuk specifieker! En hoe gerichter je doelgroep is des te meer er valt te halen uit je investeringen. Of dit nou geld, tijd of moeite is. Een makkelijke manier om je doelgroep te bepalen is via Google Analytics. Google houdt demografische gegevens van bezoekers van je website bij en geeft deze eenvoudig weer in de vorm van tabellen en statistieken. Zo kom je er ineens achter dat je doelgroep vooral bestaat uit mannen tussen de 35 en 45 jaar uit Nederland. Daar kun je vervolgens je website en al je overige communicatiemiddelen op aanpassen. Super simpel en hartstikke effectief!

3. Adverteren op Facebook

Een vergelijkbare manier om je doelgroep te bepalen is via het advertentiebeheer op Facebook. Aanvankelijk zul je een campagne wellicht uitzetten op een brede doelgroep. Na een tijdje kun je de resultaten van je advertentiecampagne bekijken en je doelgroep hierop afstemmen. Zo geef je geen onnodig geld uit aan advertenties voor doelgroepen die toch niet op de advertentie klikken. Het geld dat je overhoudt kun je beter besteden aan de doelgroep die wél klikt. Op die manier bereik je succesvoller jouw échte potentiële klanten!

4. Kijk om je heen

Of je nou een fysieke winkel of een webshop hebt: Door om je heen te kijken leer je enorm veel over jouw klanten. Door een praatje met klanten in de winkel te maken kom je er gemakkelijk achter of ze uit de buurt komen of wellicht door heel Nederland zijn gereisd om bij jou te kunnen winkelen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de postadressen bij online bestellingen via de webshop. En krijg je wel eens reacties van mensen over jouw winkel, website of advertentie? Misschien komt die reactie wel voornamelijk van vrouwen of 65+ers. Staar je dus niet blind op online resultaten. Door dichtbij je klanten te staan kom je een heleboel te weten over je doelgroep. En met die informatie zorg jij ervoor dat jouw klantenbestand groeit en klanten nóg tevredener bij je weggaan!

Doelgroep bepalen kost tijd

Het vinden van de juiste doelgroep gaat vaak niet meteen goed en het kan een tijdje duren voordat je echt de juiste doelgroep hebt bepaald. Door je doelgroep telkens een klein beetje bij te schaven kom je steeds dichterbij en dat zul je ook merken aan je resultaten.

Benieuwd hoe je de juiste content creëer voor je doelgroep? Lees onze blog: creëer waardevolle content en maak impact op je doelgroep!